July 18, 2024 12:03 AM
LOGO-HBIT

24 Jun – Undang-Undang Mata Wang Diluluskan

Pada tahun 1960, Tanah Melayu menggunakan mata wang yang dikenali sebagai Dolar Malaya dan Borneo British. Mata wang ini merupakan unit kewangan rasmi bagi Malaya (sebelum pembentukan Malaysia pada tahun 1963), Singapura, Brunei, Borneo Utara (kini Sabah), dan Sarawak. Pengeluaran dan pengawalan mata wang ini dilakukan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya dan Borneo British, yang ditubuhkan pada tahun 1952.

Dolar Malaya dan Borneo British diperkenalkan pada tahun 1953 untuk menggantikan Dolar Selat, yang sebelum itu digunakan di Tanah Melayu. Mata wang ini bertujuan untuk menyediakan satu sistem kewangan yang lebih stabil dan teratur bagi wilayah-wilayah di bawah pentadbiran British di Asia Tenggara.

Namun, pada hari ini dalam tahun 1960, satu peristiwa penting telah berlaku apabila kerajaan Persekutuan Tanah Melayu meluluskan Undang-undang Mata Wang 1960 setelah dibentangkan di Dewan Rakyat. Rang Undang-Undang ini memberikan kerajaan Persekutuan Tanah Melayu hak, melalui Menteri Kewangan, untuk menyampaikan permintaan kerajaan bagi keluar dari Lembaga Pesuruhjaya Wang yang dibentuk oleh kerajaan British seperti yang tercatat dalam Perjanjian Wang Malaya-Borneo British 1950.

Syiling Dolar Malaya dan Borneo British dikeluarkan dalam beberapa denominasi, termasuk 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen. Syiling ini biasanya diperbuat daripada tembaga, nikel, dan perak untuk denominasi yang lebih tinggi. Reka bentuknya memaparkan imej Raja British, memandangkan kawasan ini masih di bawah naungan British pada masa itu.

Wang kertas Dolar Malaya dan Borneo British juga dikeluarkan dalam beberapa denominasi, iaitu 1 dolar, 5 dolar, 10 dolar, 50 dolar, 100 dolar dan 1,000 dolar. Reka bentuk wang kertas ini sering kali menampilkan gambar-gambar simbolik seperti mercu tanda tempatan, flora dan fauna, serta potret Ratu Elizabeth II sebagai tanda kedaulatan British. Warna dan corak setiap denominasi berbeza untuk memudahkan pengenalan.

Wang kertas Dolar Malaya

Rang Undang-Undang Mata Wang 1960 yang diluluskan ini juga mengesahkan perjanjian yang telah ditandatangani oleh kerajaan Persekutuan Tanah Melayu, kerajaan Singapura, Brunei, Sabah, dan Sarawak iaitu Perjanjian Malaya-Borneo British 1960 yang mula berkuat kuasa pada 1 Januari 1961.

Menurut perjanjian baru ini, Persekutuan Tanah Melayu diberi hak keistimewaan yang lebih dalam Lembaga Pesuruhjaya Wang yang baru, di mana ia diwakili oleh dua orang ahli, seorang daripadanya mesti menjadi Pengerusi Lembaga. Kerajaan-kerajaan lain seperti Singapura, Brunei, Sarawak, dan Sabah diwakili oleh seorang ahli bagi setiap negeri.

DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong melantik Menteri Kewangan dan Gabenor Bank Negara untuk mewakili Persekutuan Tanah Melayu, dengan Menteri Kewangan sebagai Pengerusi Lembaga. Kuasa-kuasa yang sebelum ini dipegang oleh Setiausaha bagi Tanah Jajahan British mengikut Perjanjian tahun 1950 telah dipindahkan kepada Lembaga Pesuruhjaya Wang yang baru ini. Lembaga tersebut dibenarkan memegang harta yang bernilai hingga setakat 300 juta. Kerajaan-kerajaan yang menjadi anggota juga diberi peluang menggunakan kumpulan wang tersebut bagi perbelanjaan pembangunan negara. Lembaga ini juga diberi kuasa memperniagakan wangnya dalam jaminan mata wang sterling yang kukuh dan diakui oleh badan-badan kewangan antarabangsa.

Menteri Kewangan, Encik Tan Siew Sin, semasa mengemukakan Undang-undang Mata Wang 1960 di Dewan Rakyat menyatakan perjanjian ini adalah perintis jalan kepada Bank Negara untuk mengeluarkan sendiri mata wang Ringgit Tanah Melayu. Peraturan-peraturan baru ini adalah merupakan satu panduan kepada Bank Negara untuk mengkaji dan mengaturkan rancangan jangka panjang yang sesuai mengenai dasar mata wang Persekutuan Tanah Melayu untuk mengelakkan kebimbangan dan keraguan terhadap nilai mata wang negara.

Mata wang Dolar Malaya dan Borneo British memainkan peranan penting dalam sejarah kewangan Tanah Melayu. Penggantian mata wang ini dengan Ringgit Malaysia pada tahun 1967 menandakan satu langkah penting dalam pembangunan negara yang berdaulat dan berdikari. Sehingga hari ini, sejarah mata wang ini terus dikenang sebagai sebahagian daripada warisan kewangan negara, mencerminkan kestabilan dan kemajuan yang dicapai sejak zaman kolonial hingga ke era kemerdekaan.

Sumber – Arkib Negara