10 manfaat penggunaan kecerdasan buatan

KECERDASAN Kecerdasan buatan (AI) yang semakin mendapat perhatian masyarakat kini adalah teknologi yang membolehkan komputer atau mesin melakukan perkara yang biasanya hanya boleh dilakukan oleh manusia, seperti membuat keputusan atau menyelesaikan masalah. Ia telah digunakan dalam banyak bidang termasuk teknologi, perniagaan, pendidikan, perniagaan, industri dan kesihatan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penyelidikan dalam bidang kecerdasan buatan telah membuat banyak kemajuan besar dan dijangka terus berkembang pada masa akan datang. Tidak dapat dinafikan bahawa teknologi ini mempunyai kesan positif dan negatif.

Antara kesan positif penggunaan kecerdasan buatan sebagaimana dinyatakan oleh Anur Al-Hadyd dalam portal Smartsiana adalah sebagaimana berikut:

Pertama: Meningkatkan Kecekapan

Kecekapan adalah penting dalam pekerjaan kerana ia boleh menjimatkan masa, wang, dan sumber lain, seterusnya dapat meningkatkan hasil dan produktiviti kerja, meningkatkan keuntungan dan kejayaan syarikat. Dengan mempercepatkan proses dan mengurangkan kesilapan manusia, AI boleh membantu meningkatkan kecekapan kerja. Ini boleh menjimatkan masa dan kos untuk syarikat.

Kedua: Membantu Membuat Keputusan

Membuat keputusan yang betul boleh membantu menyelesaikan masalah, meningkatkan produktiviti dan mencapai objektif, sebaliknya keputusan yang salah boleh membawa kepada masalah baharu atau kerugian. Dengan memberikan data yang lebih lengkap, AI boleh membantu pembuat keputusan membuat keputusan yang lebih baik. Analisis data, ramalan hasil dan cadangan adalah beberapa cara AI boleh melakukannya.

Ketiga: Membantu Meningkatkan Keselamatan

Keselamatan adalah penting untuk individu juga organisasi. Kemungkinan kemalangan atau kerosakan boleh dikurangkan dengan berwaspada terhadap bahaya yang mungkin berlaku dan mengambil langkah pencegahan yang sesuai. AI boleh meningkatkan keselamatan dengan memantau persekitaran dan memaklumkan bahaya. Ini boleh dicapai melalui pemantauan alam sekitar, meramalkan kemalangan, membantu kecemasan dan meningkatkan kelajuan tindak balas.

Keempat: Memberi Bantuan dalam Meningkatkan Keberkesanan

Pemasaran berkesan adalah penting untuk organisasi kerana ia boleh meningkatkan jualan, keuntungan, dan kesetiaan pelanggan serta kesedaran jenama. Pastikan kempen pemasaran tepat pada sasaran untuk membolehkan ia berkesan. AI boleh meningkatkan keberkesanan pemasaran dengan menganalisis data pelanggan dan mencadangkan tindakan terbaik untuk mencapai matlamat pemasaran.

Kelima: Mengambil bahagian dalam meningkatkan perkhidmatan pelanggan

Perniagaan bergantung pada perkhidmatan pelanggan kerana kepuasan pelanggan dan kesetiaan jenama sangatlah penting. Perkhidmatan pelanggan yang baik boleh meningkatkan jualan, keuntungan dan reputasi syarikat. AI boleh meningkatkan perkhidmatan pelanggan dengan membina ‘chatbots’ atau sistem panggilan automatik yang boleh menangani soalan dan aduan pelanggan dengan menggunakan data sedia ada.

Keenam: Meningkatkan kualiti barangan dan perkhidmatan

Produk atau perkhidmatan berkualiti tinggi boleh meningkatkan jualan, keuntungan dan reputasi syarikat. AI boleh meningkatkan kualiti produk atau perkhidmatan dengan memberikan data yang lebih lengkap dan tepat tentang keperluan dan jangkaan pelanggan, sekaligus dapat membantu syarikat mengendalikan proses pengeluaran produk atau perkhidmatan dengan lebih berkesan.

Ketujuh: Memupuk Kesedaran Sosial

Kesedaran sosial boleh membantu individu atau kumpulan menangani isu sosial dan mewujudkan perubahan positif dalam masyarakat. AI boleh meningkatkan kesedaran sosial dengan menguruskan dan menyebarkan maklumat tentang isu sosial. AI juga boleh membantu menganalisis data masalah sosial dan mencadangkan cara menyelesaikannya.

Kelapan: Membantu dalam menyelesaikan perkara yang sama berulang kali

Tugas yang dilakukan dengan cara yang sama atau hampir sama setiap kali mengambil masa yang agak lama dan boleh menyebabkan kakitangan berasa bosan. Memasukkan data ke dalam sistem, memeriksa keadaan produk atau melakukan penyelenggaraan rutin pada mesin adalah beberapa contoh tugas berulang. AI boleh membantu menyelesaikan tugas berulang dengan lebih cekap dan berkesan, membolehkan pekerja melakukan perkara yang memerlukan lebih banyak analisis dan kebolehan kreatif.

Kesembilan: Meningkatkan Pembelajaran

Pembelajaran adalah komponen penting dalam kehidupan manusia kerana ia memberikan peluang kepada seseorang untuk meningkatkan kemahiran dan meningkatkan potensi mereka. Dengan memberikan akses kepada sumber pembelajaran yang berkualiti tinggi dan mewujudkan peluang pembelajaran mengikut keperluan individu, AI mempunyai keupayaan untuk meningkatkan pembelajaran.

Kesepuluh: Membantu dalam Meningkatkan Keupayaan Diagnostik

Keupayaan diagnostik adalah penting kerana mereka boleh membantu dalam menentukan cara terbaik untuk menangani isu atau menyembuhkan penyakit. AI boleh meningkatkan keupayaan diagnostik dengan membantu menguruskan maklumat tentang isu atau keadaan kesihatan serta menyediakan akses kepada alat atau teknologi yang membantu mengenal pasti punca isu atau keadaan kesihatan.

(422)

10 manfaat penggunaan kecerdasan buatan

About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>