LOGO-HBIT

Bukan hanya biskut mengandungi acryilamide penyebab kanser, kaedah memasak makanan hingga minyak berasap juga berbahaya

RAMAI yang menyemak jenama biskut yang menjadi pilihan mereka selama ini selepas tular di media sosial mengenai beberapa biskut di Malaysia yang mengandungi acrylamide yang bersifat pro-kanser, iaitu bahan yang boleh menyebabkan kanser.

Sebenarnya bukan hanya biskut yang mengandungi acrylamide, malah kentang jejari goreng, kerepek kentang, cookies, kacang goreng, roti bakar, produk roti dan banyak lagi mengandungi sebatian ini. Daging yang dibakar seperti sate dan yang disalai juga mungkin mengandungi acrylamide.

Acrylamide iaitu sebatian yang terbentuk semasa pemanasan makanan yang berasaskan karbohidrat dan protein pada suhu melebihi 100 darjah Celsius, sama ada semasa menggoreng, memanaskan dan membakar boleh menjejaskan kesihatan pada keadaan tertentu.

Menurut Dr Zubaidi Ahmad, pembentukan sebatian ini bergantung kepada tiga faktor iaitu makanan, suhu dan masa.

Makanan kaya karbohidrat dan berprotein yang terdedah pada suhu tinggi menyebabkan tindak balas kimia dipanggil de Maillard, yang membawa kepada pembentukan acryilamide.

Beberapa jenama biskut di Malaysia didakwa mengandungi acrylamide yang bersifat pro-kanser, iaitu bahan yang boleh menyebabkan kanser. (Gambar hiasan: FB Pak Kaduk History)

Begitu juga keadaan suhu yang digunakan. Semakin tinggi suhu yang digunakan, semakin tinggi kandungan acrylamide dalam makanan kerana ia mula dibentuk pada suhu 175 darjah celcius dan lebih ketara pada suhu melebihi 200 darjah celcius.

Semakin lama makanan dipanaskan juga menyumbang kepada tingginya tahap acryilamide. Ini termasuk pemanasan yang berulang-ulang.

Bagi mengurangkan tahap acryilamide ini Dr Zubaidi menyarankan supaya memendekkan waktu menggoreng, membakar dan memanaskan makanan.

Selain itu, elakkan menggunakan suhu yang tinggi semasa menggoreng, menyebabkan minyak berasap sehingga mencapai ‘smoking point’. Keadaan ini boleh mengubah struktur minyak menjadi transfat dan pro-keradangan.

Supaya tidak berlaku perbuatan memanaskan banyak kali berlaku, elakkan memasak dalam kuantiti yang banyak. Makanan yang mahu dimasak perlulah lebih nipis untuk menjimatkan masa memasaknya.

Memang benar bahawa mustahil untuk menghalang pembentukan acrylamide dalam makanan, tetapi ia boleh dikurangkan. Kaedah merebus merupakan pilihan terbaik, jelas Dr Zubaidi dalam laman Facebooknya.

Gambar hiasan: Cara memasak makanan menggunakan suhu yang terlampau tinggi menjejaskan kualiti makanan dan mengundang keradangan kepada tubuh. (Butter Kicap)