June 25, 2024 12:20 AM
LOGO-HBIT

Tiga beranak derita penyakit otak ‘mengecut’

HATI lelaki ini dipagut pilu apabila dua cahaya mata yang lahir sempurna tiba-tiba hilang keupayaan bergerak dan kini terpaksa menggunakan kerusi roda selepas diserang penyakit genetik yang menyebabkan otak mereka ‘mengecut’ secara perlahan-lahan.

Dugaan dihadapi Mokhtar Parman, 58, amat berat apabila anak sulungnya iaitu Emmy Roshayda, 36, dan anak kedua, Mohd Herdi Johan, 33, yang dilahirkan sempurna tiba-tiba menghidap penyakit yang amat jarang berlaku di negara ini. Lebih memilukan, apabila isterinya, Aziah Yaacob, 55, juga terlantar lebih 10 tahun akibat penyakit sama.

Penyakit yang menimpa anak-anak dan isterinya terjadi secara tiba-tiba tanpa sebarang tanda awal.  Aziah dahulu sihat dan bekerja sebagai pembantu makmal di sebuah sekolah. Namun keadaan berubah selepas disahkan doktor menghidap penyakit otak ‘mengecut’ sehingga terpaksa berhenti kerja. Kini isterinya sudah tidak boleh bercakap dan hanya terlantar selain memerlukan bantuan untuk menguruskan diri.

Pakar perubatan memaklumkan hanya keajaiban dapat menyembuhkan ketiga-tiga mereka kerana setakat ini penyakit berkenaan tiada ubat. Sementara itu, Emmy Roshayda mula mengalami nasib sama seperti Aziah selepas melahirkan anaknya, lapan tahun lalu. Emmy Roshayda, mula hilang keseimbangan badan hingga menyebabkan terpaksa menggunakan kerusi roda pada tahun 2016 selepas tidak lagi mampu berjalan.

Aziah bersama lima orang anaknya ketika dikunjungi Suara Asnaf di kediaman mereka di Kampung Tambak Jawa, Jeram,
Kuala Selangor baru-baru ini.

Ketika ini, Emmy Roshayda masih mampu menguruskan diri sendiri, cuma perlu dipantau memandangkan tangannya semakin lemah. Biarpun menggunakan kerusi roda automatik yang mempunyai suis kawalan sejak tiga tahun lalu, disebabkan tangan semakin lemah, beliau sukar mengawal kenderaan itu.

Emmy Roshayda hanya menjalani rawatan fisioterapi bagi memastikan ototnya boleh berfungsi dan melambatkan proses otak ‘mengecut’. Tiada kaedah rawatan untuk menyembuhkan penyakit berkenaan biarpun sampel darah Emmy Roshayda diambil dan dibawa ke United Kingdom untuk diuji. Namun masih tiada jalan penyelesaian.

Keadaan kesihatannya semakin merosot, biarpun berlaku secara berperingkat, namun kini matanya juga semakin kabur dan pertuturan semakin tidak jelas kerana suaranya mula ke dalam biarpun masih boleh difahami. 

Muhammad Herdi Johan pula mula mengalami simptom sama seperti ibu dan kakaknya empat tahun lalu. Pemuda ini amat aktif dan menjadi harapan keluarga sebelum diserang penyakit ganjil itu. Pada peringkat awal, beliau tidak dapat mengawal koordinasi badan dan kesihatannya semakin merosot sehingga terpaksa menggunakan kerusi roda untuk bergerak.

Muhammad Herdi Johan juga masih boleh menguruskan diri sendiri biarpun terpaksa mengensot untuk ke bilik air. Namun, tangan Muhammad Herdi semakin lemah dan tidak kuat lagi untuk menggerakkan kerusi roda secara manual.

Ketiga-tiga beranak ini tidak menghidap sebarang masalah kesihatan kronik, cuma berdepan kesukaran untuk bergerak. Sebagai bapa, Mokhtar masih menyimpan harapan untuk melihat anak-anak dan isterinya kembali pulih seperti sedia kala biarpun tiada ubat dan kaedah rawatan untuk memulihkan mereka.

Untuk menderma sila layari ybim.org.my/suaraasnaf dan tekan Asnaf 87 atau terus menyumbang ke akaun YBIM (566010633490 – Maybank).

Gambar: Aziah, Emmy Roshayda dan Muhammad Herdi Johan tidak mempunyai masalah kesihatan kronik sebaliknya cuma berdepan kesukaran untuk bergerak.